Doorgaan naar content

Lekker opwarmen met winterse gerechten

Kwaliteit van weleer

Bij winterkost denken we meestal aan heerlijk warme, iets stevigere gerechten. Recepten met een degelijk stuk vlees, gezonde (vergeten) wintergroenten, vis, wild. Laten sudderen in een stoofpan of langzaam in de oven garen met puree of pasta, eventueel gegratineerd met versgeraspte kaas … Heerlijk!

Een leuk extraatje is dat winterse kost vaak lekker én makkelijk is. Deze recepten illustreren dat als geen ander.

Vogelnestjes

Een tijdloze klassieker. Een gerecht zonder veel poespas, precies zoals het hoort. De ingrediëntenlijst is lekker kort, het bereidingsproces doodeenvoudig. Dankzij het geheime gehaktrecept van je Keurslager zit dit gerecht boordevol smaak.

Heerlijk met pommes duchesses, puree of frietjes. Daar word je warm van. En waarom geen gegrilde groentjes?

Vogelnestjes

Gehaktbrood met een twist

Plan je een feestje of heb je bezoek en wil je een hele bende kunnen voeden met een makkelijk gerecht? Dan is dit gehaktbrood met een twist iets voor jou. De combinatie van olijven, walnoten en spek maken van dit gerecht en vullende lekkernij. Olijven zijn ook atypisch in gehaktbrood en geven deze variant een zuiderse toets.

Je hebt er een klein beetje voorbereidingstijd voor nodig, maar eenmaal het gehaktbrood in de oven staat, moet je er amper naar omkijken. En dat is wel zo makkelijk als je gasten over de vloer hebt.

Gehaktbrood met olijven en walnoten, omwikkeld met spek

Tip: combineer dit recept met iets fris zoals een veenbessencompote, zo krijg je een mooi evenwicht met de hartige heerlijkheid van het gehaktbrood. Wist je dat je veenbessencompote gewoon bij je Keurslager kunt kopen?

Pasta met kippengehaktballetjes, broccoli en broccoliroomsaus

Ja, comfort food kan ook voedzaam zijn. Deze pasta met kippengehakt en broccoli kun je blijven eten, maar je krijgt ook tonnen vitaminen binnen. Een mooie bonus tijdens de wintermaanden, natuurlijk.

Pasta met kippengehaktballetjes, broccoli en broccoliroomsaus

Nog een voordeel: je hebt geen exotische ingrediënten nodig. Eenvoudige ingrediënten die je op de juiste manier samenbrengt, dat is uiteindelijk de essentie van winterse kost. Onze tip: deze pasta is ook overheerlijk de dag nadien. Bespaar jezelf een avondje koken en maak onmiddellijk een extra grote portie. Of neem de overschotten mee als lunch.

Zweedse balletjes

Deze konden niet ontbreken, meer winters dan Zweedse balletjes wordt het niet. Hoewel we er zelf het hele jaar door van kunnen smullen …

Ook dit gerecht heeft een twist: je moet er geen roux voor maken. De roomsaus maken we op basis van bloemkool en is daardoor een stuk lichter dan de traditionele variant (maar nog steeds lekker romig, natuurlijk).

Zweedse balletjes

Heb je nog veenbessencompote over van het gehaktbrood dat je eerder maakte? Dan is dit de ideale gelegenheid om die ook op te maken. Als je graag nog een origineel bijgerecht hebt, dan kun je altijd rucolapuree proberen. Een gewone huisgemaakte puree waar je net voor het serveren verse rucola onder mengt. Overheerlijk!