Laat de Iberico kroon in de koelkast liggen tot het moment dat je ze nodig hebt!
Verwarm je oven op 120 graden, boven en onderwarmte.
Snij de aardappelen met schil in grove stukken en zet ze in een kookpot met ruim water en een snuifje zout.
Breng het water met de aardappelen aan de kook en laat een 10 à 15 minuutjes koken, de aardappelen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
Snij de vetkant (bovenkant) van de Iberico kroon kruislings in met een scherp mes. Maak een ruitjespatroon met ongeveer 1 cm tussen de sneden. Probeer alleen in het vet te snijden, niet in het vlees zelf.
Wrijf nu de inkepingen in met grof zeezout.
Verhit een koekenpan en bak de Iberico kroon eerst met de vetkant naar beneden, zonder eerst extra vetstof toe te voegen.
Wanneer de vetkant mooi bruin is aangekorst bak je ook alle andere zijden aan, in het vrijgekomen vet. We willen dit kort en heet doen, de verdere garing van het vlees gebeurd op lage temperatuur in de oven.
Haal de kroon uit de pan en laat onafgedekt rusten, met de vetkant naar boven.
Giet de aardappelen af en doe ze in een ruime mengkom.
Pel en snij de 2 rode uien in grove stukken, doe ze mee in de mengkom
Doe 4 eetlepels olijfolie, peper, zout en een eetlepel paprikapoeder in de mengkom. Meng alles goed door elkaar.
Spreidt de aardappelen en rode ui uit in een grote ovenschaal en bedek met wat takjes verse rozemarijn.
Leg de Iberico kroon op de aardappelen, met de vetkant naar boven gericht.
Gaar het geheel verder in de oven tot het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 60° Celsius.
Snij de Iberico kroon met een scherp mes op een grote snijplank aan tafel, wanneer iedereen al zit.
Het Iberico varken staat bekend als het beste en meesr smaakvolle varkensras ter wereld en wordt daarom ook wel het “Wagyu” onder de varkens genoemd. De Iberico varkens zijn alleen te vinden op het Iberische schiereiland en het ras wordt daar beschermd. De natuurlijke levenswijze en voeding, én de beweging die de varkens krijgen zorgen voor een ongelooflijk gemarmerd vlees: sappig en smaakvol!
In dit recept gebruiken we de kroon van het Iberico Varken en gaan we deze traag en op lage temperatuur garen. Dit zorgt ervoor dat al het vet (kijk maar naar de marmering) de tijd krijgt traag te smelten en zich te verdelen in het hele stuk vlees.