Blaker de 2 paprika’s zwart op de barbecue. De schil mag langs alle kanten volledig zwart zien! Haal de zwarte paprika’s van de barbecue en doe ze in een plastieken bakje met deksel en laat ze zo gerust een half uurtje staan. Op deze manier gaan ze verder stomen en kan je erna de zwarte schil heel makkelijk verwijderen!
Kook de kippenbouillon (500 ml water + 1 blokje kippenbouillon) en dek f met een deksel.
Pel en snipper het teentje look fijn en snij de 2 rode uien in grove stukken en zet opzij.
Kruid het stoofvlees met peper en zout. Neem een grote braadpan of stoofpot en bak de stukken lamsvlees in een beetje olijfolie. Doe dit in kleine porties, zo gaan de stukje echt bakken, en niet koken in hun eigen vocht. Wanneer een portie mooi gebruind is haal je deze eruit en doe je een volgende portie. Denk eraan: we willen enkel een mooi bruin korstje, van binnen hoeft het vlees nog niet gaar te zijn.
Wanneer al het stoofvlees is gebakken en apart is gezet stoof je de ui en de look in het bakvet van het lamsvlees op een matig vuurtje.
Blus de look en de ui met 250 ml lamsfond en 500 ml hete kippenbouillon en breng het geheel aan de kook.
Pas wanneer alles goed kookt voeg je het gebakken lamsvlees terug toe.
Zet het vuur zachter zodat alles rustig pruttelt.
Voeg het sap van 1 citroen toe aan het stoofpotje.
Voeg 1 eetlepel paprikapoeder toe en 1 theelepel gerookt paprikapoeder.
Je kan nu ook wat cayennepeper toevoegen moet je het wat pittiger willen.
Roer alles goed door elkaar en voeg de bouquet garni toe.
Laat het geheel stoven zonder deksel totdat de saus mooi is ingedikt, dit duurt ongeveer een uurtje.
Ondertussen kan je de gegrilde paprika’s afwerken. Haal ze uit hun bakje en verwijder de schil.
Verwijder ook de zaadlijsten, de steel en de hardere witte stukken.
Snij ze in reepjes van ongeveer een centimeter.
Wanneer het stoofpotje bijna klaar is voeg je de reepjes paprika toe, zo behouden ze nog een beetje hun ‘bite’.
Proef en kruid indien nodig nog bij met peper en zout.
Snij de bladpeterselie fijn en strooi over het stoofpotje.
Serveer met (gegrild) brood, rijst of aardappelen.
Een heerlijk Spaans stoofpotje, dat je in eender welk seizoen kan eten. De gegrilde paprika’s zorgen voor een extra ‘barbecue toets’. Heb je geen barbecue dan kan dit ook in de oven met de grillfunctie of je kan de gegrilde paprika’s kant en klaar kopen en een beetje extra gerookt paprikapoeder toevoegen aan het gerecht!