Paella Valenciana

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram konijn in grove stukken
  • 4 kippendijfilet zonder bot (= ± 500 gr)
  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • look, 1 teen
  • arroz bomba 400 gr (paella rijst)
  • snijbonen 300 gr
  • 100 gr droge garrófon bonen (of: 300 gr limabonen uit blik)
  • 4 verse takjes rozemarijn
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 3 grote, rijpe vleestomaten
  • 0,5 gram saffraan (= 2 dopjes)
  • hete kippenbouillon: 1,5 liter (is 1,5 liter water met 3 kippenbouillonblokjes)
  • 150 gr diepvrieserwtjes
  • peper en zout

Bereiding:

Een dag op voorhand: week de garrófon bonen een 16 tot 24 uur in een ruime bak met water.

De dag zelf: laat de garrófon bonen uitlekken en zet opzij.

Breng 1,5 liter water aan de kook met 3 kippenbouillonblokjes, zet afgedekt opzij.

Vervolgens gaan we de tomaten ‘emonderen’: snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van elke tomaat en dompel ze een 15 seconden onder in kokend water. Laat ze daarna volledig afkoelen in ijskoud water.

Snij de puntjes van de snijbonen en snij ze daarna in stukken van een 4 à 5 centimeter een zet opzij.

Pel en snipper de ui en de look fijn, zet samen opzij.

Pel de afgekoelde tomaten, verwijder de zaadjes en snij ze in kleine blokjes,
zet opzij.

Snij elke kippendij in 4 stukjes en kruid met peper en zout.

Kruid de stukken konijnen met peper en zout.

Verhit wat olijfolie in de paella pan (of grote koekenpan) en geef de stukken kip en konijn een mooi bruin korstje.

Haal de gebakken stukken kip en konijn uit de paellapan.

Stoof in het bakvet de gesnipperde ui en look glazig.

Voeg de tomatenblokjes toe, samen met een koffielepel paprikapoeder.

Voeg de garrófon bonen en de snijbonen toe. Roer alles goed.

Giet nu 1 tot 1,5 liter hete bouillon bij het geheel. Alles mag mooi onder staan, maar er moet nog plaats zijn voor de rijst en het vlees.

Voeg voorzichtig de saffraan toe en roer alles goed dooreen.

Breng het geheel aan de kook en laat een tiental minuutjes doorkoken.

Voeg de rijst en de diepvrieserwtjes toe, roer het geheel en leg de stukken kip en konijn erop.

Vanaf nu mag je niet meer roeren!

Laat alles op een middel tot hoog vuur 10 minuten koken.

Zet het vuur zachter en laat de paella nog 10 minuten zachtjes pruttelen, of tot al het vocht is opgenomen. De rijst mag nog een beetje beetgaar zijn.

leg de rozemarijn takken op de paella en dek af met een deksel, laat de paella nu nog een 5 a 10 minuutjes rusten voor je hem serveert.

Zet de paellapan in het midden van de tafel en open het deksel pas wanneer iedereen aan tafel zit! Genieten!

Tip van je Keurslager!

Dé Spaanse klassieker: paella… Wist je dat dé originele paella uit Valencia helemaal geen zeevruchten bevat? Paella is zo’n gerecht waarvan in de loop der jaren zóveel verschillende varianten zijn ontstaan dat men het originele gerecht niet echt meer kent. Vandaar dit recept: échte Valenciaanse paella met kip en konijn. Soms doet men er ook nog slakken bij, maar dat kies je vrij… De ‘garrófon bonen’ vind je in een Spaanse speciaalzaak of kan je online bestellen.

Heb je geen paella pan probeer er dan ergens een te lenen! Een paella pan heeft een groot bakoppervlak, zo krijg je een dunnere laag rijst voor het beste resultaat.

Jouw Keurslager in de buurt