Koreaanse bibimbap met gehakt en snelle komkommer kimchi
4 personen
40
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram gemengd gehakt
1 eetlepel rijstazijn
7 eetlepel sojasaus
1 eetlepel ketjap
peper en zout
bosje lente ui
1 teentje knoflook
sesamolie
sesamzaadjes
een halve komkommer
3 wortels
200 gram verse spinazie, gewassen
4 eieren
100 gram kastanjechampignons
100 gram sojascheuten
een halve courgette
300 gram volkoren rijst
Bereiding:
Voor de saus: meng 6 eetlepels sojasaus met 4 eetlepels sesamolie en een beetje gesnipperde lente ui. Zet apart.
Snij de halve komkommer in schijfjes en meng met 1 eetlepel rijstazijn en een theelepel sesamzaadjes. Zet afgedekt in de koelkast, dit wordt onze snelle komkommer kimchi.
Meng 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel ketjap in een kommetje. Snij de lente ui in ringetjes, hak de look fijn en voeg toe aan het mengsel. Voeg er ook 1 theelepel sesamolie en 1 theelepel sesamzaad aan toe. Meng alles goed.
Bak het gehakt rul in een koekenpan. Doe bovenstaand mengsel mee in de pan en laat even verder bakken.
Was de spinazie en laat uitlekken. Snij de kastanjechampignons in schijfjes en zet apart. Schil de wortels en snij in dunne reepjes (juliennes). Snij de halve courgette ook in juliennes en zet apart.
Kook de rijst volgens de verpakking en hou warm.
Wok nu telkens in een beetje sesamolie bovenstaande groentjes en zet ze telkens apart. Dus niet alle groenten door elkaar. De groenten moeten gaar zijn, maar toch nog voldoende beet hebben!
Bak 4 spiegeleitjes.
Neem 4 stenen kommen en schik daarin alles tot een mooi geheel, met het spiegelei als laatste erbovenop. Werk af met sesamzaadjes en lente ui. Serveer met de frisse komkommer kimchi en de soja-sesamsaus.
Tip van je Keurslager!
Bibimbap is een typisch Koreaans gerecht. Het betekent letterlijk ‘gemixte rijst’, de basis bestaat telkens uit rijst, (kortgebakken) groenten en ei. Traditioneel wordt er witte rijst gebruikt maar in dit recept kiezen we voor volkoren rijst!