Hoog tijd om je nieuwe favoriete gerecht te ontdekken

Inspiratie

Ja, de mens is een gewoontedier. Je weet wat je lekker vindt en hoe je het klaarmaakt, dus je culinaire rotatie durft al eens richting eentonigheid te verglijden. Dat is op zich geen probleem, we kunnen niet allemaal dag en nacht experimenteren in de keuken. Maar toch … een beetje afwisseling geeft kleur aan het leven. Op 21 mei is het de Internationale dag van de culturele diversiteit, een uitgelezen kans om ook wat diversiteit in je weekmenu te brengen. 

Waar begin je dan? Bij de Keurslager natuurlijk! Met een beetje inspiratie kom je al een heel eind. We zetten een aantal bekende en minder bekende gerechten en technieken uit de wereldkeuken in de kijker. Want het moet niet altijd steak met frieten zijn. 

Eerste stop: Italië

We beginnen dicht bij huis. De Italiaanse keuken kennen we wel, maar het is niet allemaal pizza en pasta wat de klok slaat. Als je zin hebt in een specialleke moet je niet verder kijken dan risotto met bresaolo: een frisse en smeuïge risotto met smaakvol gezouten rundvlees. Een echte lekkernij die je zo naar het zonnige Italië katapulteert, ook als het regent dat het giet. 

De Macedonische bergen

Macedonië is een prachtig maar ook ruw land. Om over de Macedonische bergen te klauteren, kan je best even op krachten komen. Dat kan met deze voedzame specialiteit: een Macedonisch stoofpotje. Eenvoudig én overheerlijk krachtvoer. De basisingrediënten? Rundvlees, uien en wijn. De volle smaak komt van de laurierbladeren, paprikapoeder en knoflook. Een beetje witte wijnazijn houdt de boel in evenwicht met een frisse toets. Allemaal samen de oven in en twee uurtjes laten garen, makkelijker kan bijna niet!

Heb je je stoofpotje graag wat rijker of net frisser, voeg dan nog wat gehakt, spekjes of groenten toe. Ons motto: op traditionele wijze is leuk, maar naar eigen smaak is beter.

De kruidigste keuken …

De Aziatische keuken is rijk en divers. Kruidige curry's, heerlijke wokgerechten, Koreaanse barbecue … Ga eens op ontdekkingsreis, misschien vind je je nieuwe favoriete gerecht. Rode curry met varkensvlees, bijvoorbeeld. Zitten je favoriete groenten niet in het recept? Geen probleem! Curry’s aanpassen naar eigen smaak is kinderspel. Snijd je groenten gewoon in stukken van gelijke grootte, dan garen ze ongeveer even snel. En onthoud: hoe langer je het geheel laat pruttelen, hoe beter alle smaken elkaar leren kennen. Smaakvol, kruidig en eenvoudig genieten. Tip: bak je vlees kort aan in de pan, gewoon om het wat kleur te geven. Het vlees moet niet helemaal doorbakken zijn. Snijd in reepjes en laat verder garen in de curry. Smakelijk!

Wokgerechten zijn nog zo’n publiekstrekkers. Hier geldt opnieuw: je past het recept gewoon aan naar eigen smaak. Kip met gewokte groenten en sojasaus, dat wijst niemand van de hand. Fan van broccoli? Even stomen en dan mee wokken, meer hoeft dat niet te zijn. Ook met de saus kan je je eigen ding doen. De gouden regel voor een lekker woksausje: zout, zoet en zuur. Een basis van sojasaus is het zoute fundament, een beetje visolie of oestersaus voegt nog een extra toets umami toe. Met wat kokossuiker of honing doe je de zoetebekken een plezier, rijstwijnazijn (of eender welke azijn) maakt de boel wat frisser. Op smaak brengen met look, gember, pikanten kruiden … Experimenteer erop los, moeilijk is het niet!

Ja, er valt nog veel te ontdekken. Lebanese shawarma of lamsboutjes, Marokkaanse tajine, Peruviaanse seco de pollo … Ga eens op ontdekkingsreis en hou onze blog in de gaten. De inspiratie is nooit ver zoek!