Geef ribbetjes je eigen toets: doodeenvoudig en overheerlijk

Inspiratie

Wat is er nog beter dan een lekker stukje vlees? Er een persoonlijk toets aan geven. Weet je niet hoe? Je Keurslager helpt je maar al te graag! Vandaag op het menu: varkensribbetjes naar eigen smaak. Zo pak je dat aan.

Alle begin is moeilijk, behalve nu. Je ribbetjes ga je gewoon halen bij de Keurslager. Vraag of je ze ‘natuur’ kan krijgen, anders zit er misschien een marinade van je Keurslager op. Die is heel lekker, maar om je eigen ding te doen, moet je met een schone lei beginnen. Puur natuur!

Aan de achterkant van de ribbetjes zit een membraan. Sommige Keurslagers halen dat er op voorhand al af, maar je kan dit ook zelf doen. Moeilijk is het niet: je peutert een hoekje los met een mesje, daarna trek je het er gewoon af. Opgelet, dat membraan is best glibberig. Met een beetje keukenpapier heb je voldoende grip en is de klus zo geklaard.

Proeven maar!

Nu komt het echte werk. Je kan je ribbetjes inwrijven met een kruidenmengeling om ze extra smaak te geven. Maar welke kruiden gebruik je dan? Aan jou de keuze! Heb je je ribbetjes graag pikant, dan laat je de cayennepeper aanrukken. Voor een kruidige toets haal je de komijn of de oregano boven. Zout en peper zitten er altijd wel in en meestal voeg je ook iets zoets toe. De suiker karameliseert in de oven, dat zorgt voor een overheerlijke smaak!

Experimenteer erop los! Je moet gewoon af en toe proeven. Is de kruidenmengeling al lekker in je mengpotje, dan zal ze vast ook goed zijn op je ribbetjes. Hieronder geven we een lijst van kruiden en toevoegingen die je naar hartenlust kan combineren. Probeer een evenwicht te vinden tussen zoet, zout en kruidig.

- Komijn
- Paprikapoeder (al dan niet gerookt)
- Garam Masala
- Cayennepeper
- Chilipeper
- Mosterdpoeder
- Oregano
- Rozemarijn
- Lookpoeder
- Uipoeder
- Zwarte of witte peper
- Zout
- Verschillende soorten suiker

Nog een smaakmaker

Wil je nog een stapje verder gaan? Maak dan nog een barbecuesausje. Het is poepsimpel en je kan er ook volledig je eigen ding mee doen. Wat zijn de basiselementen van barbecuesaus?

- Ketchup
- Azijn (appelciderazijn of rodewijnazijn, bijvoorbeeld)
- Iets zoets (esdoornsiroop, honing …)

Moeilijk is het niet: je doet al je ingrediënten bij elkaar in een kleine sauspan en zet die op een matig vuur. Zet het vuur lager zodra je saus begint te bubbelen. Laat dan nog even uitkoken en indikken (al bij al ongeveer 10 minuten). Klaar! Hieronder vind je een voorbeeldrecept, maar pas aan zoveel je wilt!

- 250 ml ketchup
- 60 ml appelciderazijn
- 2 eetlepels esdoornsiroop
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 theelepel mosterd
- Een snuifje zout naar smaak

Een laatste tip om mee af te sluiten: smeer je gegaarde ribbetjes in met je zelfgemaakte barbecuesaus en leg ze nog even onder de grill. Om je vingers (letterlijk) bij af te likken. Smakelijk!