Buon appetito! Eten als een Italiaan

Inspiratie

La bella Italia! Wie kan weerstaan aan de verleiding van de gouden Toscaanse velden en de groene bossen van Umbrië? Bij Italië denken we aan glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en zonnig weer, maar bovenal aan lekker eten. Met het einde van de zomer missen we onze zonnige vakantiebestemmingen. De zon kunnen we niet naar hier halen, maar de Italiaanse keuken wel. Hoe ziet een echte Italiaanse avondmaaltijd eruit? We nemen je even mee op sleeptouw.

Een uitgebreid diner, lekkere wijn en al even goed gezelschap. Dat is de Italiaanse stijl. Tafelen op zijn Italiaans is een heuse onderneming! Het is makkelijk daarin verloren te lopen. Je Keurslager begeleidt je, van aperitivo tot digestivo.

Aperitivo

Om de eetlust op te wekken, beginnen we met een drankje. Met prosecco, Campari en Aperol kom je al een heel eind. Een heerlijke aperol spritz of negroni smaakt altijd, en doet je uitkijken naar de eerste hapjes. Vergeet de Martini niet, rosso of bianco, die kan niet ontbreken!

Antipasto

Als voorbereiding op de hoofdmaaltijd is er de antipasto. Dat zijn lichte, meestal koude hapjes. Bijvoorbeeld crostini, gebakken broodjes of toast met een verscheidenheid aan toppings. Je kan hier niet verkeerd mee gaan. Zongedroogde tomaten, mozzarella, finocchiona ... wees gerust creatief! Of nog beter: zet alle toppings op tafel en laat je gasten zelf kiezen. Zo is iedereen tevreden.

Primo

Nu komen we tot de hoofdmaaltijd. Of toch … de eerste hoofdmaaltijd. De primo is zwaarder dan de antipasto en veelal warm geserveerd. Favorieten zijn pasta, risotto, gnocchi of soep. Probeer eens cannelloni. Dat zijn ‘pastabuisjes’ met een vulling. Die vulling kan bestaan uit gehakt, groenten, feta, saus … De keuze is aan jou! Probeer bijvoorbeeld spinazie met zalm, overheerlijk!

Secondo

Italianen nemen het ervan met maar liefst twee hoofdmaaltijden. Secondo, de tweede, bestaat vaak uit vlees of vis en wordt vergezeld door een contorno. Dat is een bijgerecht dat apart geserveerd wordt. Bijvoorbeeld: tagliata di manzo met verdura fritta. Klinkt lekker! Maar, euh ... wat betekent dat precies? 

Als je aan tagliatelle dacht, dacht je in de verkeerde richting! Tagliata di manzo bestaat uit sneetjes kortgebakken rundvlees geserveerd op sla, en afgewerkt met schilfers echte Parmezaanse kaas en kerstomaatjes. Om van te smullen! En de verdura fritta? Dat zijn gewoon gegrilde groentjes. 

Je kan natuurlijk ook voor rauwe groenten of een slaatje kiezen. Dat slaatje kan ook een aparte gang zijn na secondo, de insalata. Als de secondo al veel verse groenten bevat dan wordt deze gang wel eens overgeslagen.

Formaggi e frutti

Deze spreekt voor zich: een hele gang voor kaas en fruit. Lekker licht om te bekomen van de zware hoofdmaaltijd. Of als je toch nog niet helemaal vol zit, kan je voor een zwaardere kaas kiezen. Ambra di Talamello bijvoorbeeld. Deze kaas wordt ondergronds gerijpt, en kleurt na een paar maanden amber. Enkel voor liefhebbers van scherpe kaas!

Dolce

Italianen maken meesterlijke desserts. Dat moeten we je niet vertellen, dat proef je. Tiramisu en panna cotta kennen we allemaal, maar heb je al gehoord van zeppola? Gefrituurd deeg met glazuur, bloemsuiker, chocolade, … Keuze genoeg! Een beetje zoals een donut dus. Of eet gewoon een ijsje, Italië staat bekend voor heerlijke gelato.

Wist je dat … veel Keurslagers desserten en kazen in hun assortiment hebben? Misschien heeft jouw Keurslager wel Italiaanse lekkernijen in de aanbieding. Informeer zeker eens bij de Keurslager in jouw buurt!

Caffè en … digestivo!

Een maaltijd is niet compleet zonder koffie, voor Italianen toch. Om authentiek te blijven drink je een espresso, of anders gewone zwarte koffie. Varianten met melk zijn ’s avonds niet zo populair in Italië, maar wij zullen het niet verklappen als je toch liever een latte macchiato drinkt.


De maaltijd eindigt pas bij de digestivo. Die zou helpen bij de vertering, absoluut noodzakelijk na zoveel gangen! Een ijskoude limoncello is bijvoorbeeld lekker verfrissend op een warme zomeravond. Wel opletten als je al wat wijn op hebt natuurlijk …