Wild: duurzaam vlees dankzij wildbeheer

In de kijker Inspiratie

Wild dat afkomstig is van de jacht, is geschoten in het kader van duurzaam wildbeheer. Omdat de jacht het natuurlijke evenwicht in het wildbestand behoudt, kan je zelfs zeggen dat er zonder jagers geen wild meer zou zijn.

Wild, maar streng

Neen, jagers schieten niet zomaar in het wild … Eigenlijk jagen ze enkel wat nodig is om het wildbestand in stand te houden en om schade van invasieve soorten aan landbouw te beperken.

De jacht is een officiële activiteit en staat onder toezicht van de overheid. Zo bestaan er jachtplannen met de toegestane jachtgebieden. Alle jagers moeten zich aansluiten bij een jachtgroep. Iedere jachtgroep heeft dan weer een eigen, door de overheid gecontroleerd wildbeheerplan. Dat bepaalt de aantallen wild die jagers mogen schieten. Die strenge regels garanderen dat de jacht veilig en duurzaam verloopt, met respect voor mensen, dieren en het milieu.

Wild: biologisch en veilig

Wild leeft vrij in de natuur. Daar eten de dieren wat ze vinden of zelf jagen. Het is dus op-en-top natuurlijk vlees. Als koper ben je ook altijd zeker van de oorsprong van het vlees. Jagers documenteren en labelen elk stuk wild dat ze verkopen. Tijdens de jacht controleren zij ook als eerste het dier. Daarnaast inspecteert een veearts elk dier voor het versneden wordt. Elk stukje wild is dus een vers en veilig product!

Tabel beschikbaarheid wildvlees

Gekweekt wildvlees

Om genoeg aanbod te hebben, worden traditionele wildsoorten ook vaker gekweekt. Vlees van vrij wild is doorgaans minder vet omdat deze dieren meer lichaamsbeweging hebben. Vlees van gekweekt wild is qua vetgehalte vergelijkbaar met vlees van ander gekweekt vlees. En minstens even lekker!

Nog vragen over de beschikbaarheid van wildvlees bij je Keurslager? Of benieuwd naar zijn wildspecialiteiten? Spring eens binnen en vraag het!