Smullen met seizoensgroenten

In de kijker Inspiratie

Het zonnetje is weer daar, en dat proef je. Of eigenlijk, de zomer merk je aan de smaken op je bord én aan het kleurenpallet in de winkel! Knalrode tomaten, een massa gele citroenen en felgroene broccoli puilen de rekken uit. En daar moet je van profiteren. Hoe doe je dat precies, en waarom is koken met seizoensgroenten slim én smakelijk?

Kraakvers en boordevol smaak

Je staat in de winkel voor de groenteafdeling en weet niet wat kiezen. Een muur van felle kleuren, maar wie een scherp oog heeft ziet dat sommige groenten verleidelijker ogen dan andere. Logisch, want die komen recht van het veld! Seizoensgroenten kunnen dichtbij geteeld worden, en leggen dus een stuk minder afstand af. En dat proef je natuurlijk.

Wist je dat veel Keurslagers verse groenten in hun assortiment hebben? Ga snel een kijkje nemen! Vaak zijn die ook lokaal geteeld.

Budgetvriendelijk

Je merkt het niet alleen aan de smaak, je voelt het ook in je portemonnee. Seizoensgroenten zijn er meestal in overvloed en kosten minder energie om te produceren en vervoeren, daarom is hun prijskaartje vaak wat lager. Dat maakt van seizoensgroenten hét hoofdingrediënt van de budgetvriendelijke keuken.

Koken volgens het seizoen

Hoe pak je dat nu aan? Wel, ga eerst een kijkje nemen bij een seizoenskalender, zoals deze. Zo weet je precies welke de groenten van het moment zijn. En dan moet je eigenlijk gewoon kiezen. In de winter heb je ruim de keuze tussen kolen en knollen, in de zomer kan je zoete lekkernijen zoals paprika’s en tomaten in je menu verwerken. We geven wat voorbeelden:

Hartig opwarmen

In de koude maanden in het voor- en najaar is witloof op zijn best en alomtegenwoordig. Ok, witloof is altijd verkrijgbaar, maar tijdens deze periode gedijt hij net dat tikkeltje beter. Perfect voor een warme ovenschotel om de koude mee buiten te houden. Gehakt van je Keurslager, smakelijk witloof en smeuïge kaas. En heerlijke aardappelen natuurlijk, die zijn ook het hele jaar door te verkrijgen maar de primeuraardappelen vind je in september en oktober.

Daar is de lente!

De lente is in zicht, en dat brengt lekkers met zich mee. Van radijsjes over asperges tot een heleboel slasoorten, in de lente kan je kiezen. Prei doet het bijvoorbeeld al de hele winter geweldig, maar blijft nog in trek tot mei. Aan het einde van de lente beginnen de zomergroenten zoals komkommer ook op te komen. Kortom: tijdens de lente kom je niets te kort. Slaatjes en lichte gerechten alom, maar wie niet genoeg kan krijgen van winterse feestmaaltijden komt nog altijd aan zijn trekken.

 

Lamsvlees en seizoensgroenten
Bij kraakverse groenten hoort natuurlijk vlees van de beste kwaliteit. Dat vind je bij je Keurslager!

 

Smullen in de zon

Wanneer het zonnetje zich terug wat vaker laat zien, is het tijd om wat leven in de brouwerij te brengen. Of toch, wat kleur in de keuken. Lekker idee: Keurbrochette met pasta en spinazie. Die groene bladgroente is bij ons op zijn best in mei en juni, maar ook in de zomermaanden! De heerlijke zongedroogde tomaten kan je gewoon zelf maken met verse tomaten uit de winkel. De zomer is er de ideale periode voor.

De perfecte overgang

Ook wanneer de blaadjes van de bomen vallen kan je van seizoensgroenten smullen. Wat dacht je van een varkenskroontje met romanesco? Het seizoen voor deze groente begint in de zomer, maar loopt door tot in november. Ideaal om de overgang tussen de twee seizoenen te overbruggen. Maar dat niet alleen, tijdens de herfst kan je van nog veel meer smullen. Tip: de spruitjes zijn nu op hun best, en blijven hun smakelijke zelve tot na de winter! 

Waar wacht je nog op? Neem een kijkje op de kalender en ontdek wat voor lekkers je op je bord kan toveren!