Rund- en kalfsvlees: gevarieerder dan ooit!

In de kijker Inspiratie Nieuw

Rund- en kalfsvlees van topkwaliteit koop je in vertrouwen bij je Keurslager. Deze vleessoorten zijn een van de favorieten in het assortiment van je Keurslager. En dat is geen verrassing, want je Keurslager is dé specialist als het op een lekker en mals stukje vlees aankomt.

Rund of kalf?

Rundvlees bij je Keurslager is van topkwaliteit

Het rundvlees bij je Keurslager is hoofdzakelijk afkomstig van vrouwelijke runderen. De kwaliteit van het vlees hangt af van het ras en vooral van de voeding. De smaak is te danken aan het vetgehalte van het rund. Daarom zeggen wij altijd dat vlees met een randje vet veel lekkerder is.

Kalfsvlees bij je Keurslager is van topkwaliteit

Kalfsvlees is jonger rundvlees dat doorgaans niet ouder is dan 8 maanden. De kleur van dat vlees varieert van roze tot licht roze, is zeer mals van structuur en fijner van smaak. Rundvlees is dan weer gevarieerder, want je hebt zowel magere als vettere stukken. Vraag daarom zeker aan je Keurslager welk stuk je het best gebruikt voor welke bereiding. Voor stoofvlees gebruik je bijvoorbeeld vetter vlees. Een lekkere steak, die je puur serveert, mag wat meer kosten.

 

Steak bij je Keurslager is van topkwaliteit!

Bewaren

Gemalen of gehakt rund- en kalfsvlees kan je 1 dag bewaren, gesneden vlees 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen. In de diepvries bewaar je vlees best niet langer dan 3 maanden. Vraag gerust meer advies aan je Keurslager.

Gezond

Rund- en kalfsvlees zijn een bron van goede eiwitten en bevatten heel wat vitamine B3, B6 en vooral B12, en mineralen zoals zink. Die mineralen neemt ons lichaam efficiënter op uit vlees dan uit plantaardige voedingsmiddelen.

Veelzijdig

Rundvlees is enorm veelzijdig. Je hebt de keuze uit een ruim assortiment, van filet pur tot dunne lende over stoofvlees en schenkel. Voor elke bereiding heeft je Keurslager wel een lekker stukje rundvlees liggen. Kalfsvlees is minder populair dan rundvlees. Volledig onterecht, trouwens! Klassiekers zijn kalfsfricassee, kalfslapjes, ossobuco, maar ook minder courante specialiteiten zoals zwezeriken, niertjes en lever moet je zeker eens proberen.

Rundvlees is enorm veelzijdig bij je Keurslager

Rassen

België

Het bekendste ras is het Belgisch witblauw. Het dankt zijn naam aan de egaal witte kleur met blauwgrijze vlekken. De duidelijk herkenbare billen zijn zeer vlezig. Vandaar de naam dikbil. Het Belgisch witblauw is een echt vleesras. Het is vlees met fijne spiervezel en weinig intramusculair vet. Het Belgische witblauw is een rund van topkwaliteit van Belgische bodem.

Naast het Belgisch witblauw vind je nog verschillende Belgische streekrassen, zoals het rode ras in West-Vlaanderen, het witrode ras in Oost-Vlaanderen, het roodbonte ras in de Kempen en het zwartbonte ras in de Polders en het Land van Herve.

Buitenland

Door de jaren heen hebben we in België heel wat buitenlandse rassen leren kennen. De eerste kwamen uit buurland Frankrijk. Ondertussen veroverden runderrassen van over de hele wereld ons bourgondische landje. Tegenwoordig vind je een zeer uitgebreid aanbod van runderrassen in ons land. Hierbij een overzichtje van de meest populaire.

Blonde d'Aquitaine

Het ras is oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk. Kenmerkend is de licht roze kleur en het weinige bindweefsel.

Charolais

In Frankrijk is charolais het belangrijkste vleesras. De runderen hebben veel vlees maar weinig vet.

Limousin

Afkomstig uit de Franse streek rond Limoge. Het vlees is mals en stevig, zeker niet vet.

Piëmontese

Afkomstig uit het gastronomische Italiaans paradijs Piëmont. Het is iets sterker van smaak maar het leent zich uitstekend voor tal van bereidingen. Pittig!

Chianina

Gekend van de Italiaanse 'bistecca fiorentina', de alom bekende geroosterde T-bone.