Naar eigen smaak

Inspiratie

Een zomerse barbecue of heerlijke gourmet in de winter, de beste manier om je vlees dat tikkeltje extra te geven is een lekkere marinade. Bij je Keurslager vind je gemarineerd vlees, maar je kan het ook gewoon zelf doen. Jij weet het best welke smaken goed passen bij jouw menu, toch?

Marinade, hoe begin je daar nu aan?

Geen idee wat er nu allemaal in zo’n marinade zit? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Vet, zuur, en smaak. Dat zijn de drie basisbestanddelen van een marinade. De kunst bestaat erin het juiste evenwicht te zoeken tussen die ingrediënten. Een woordje uitleg!

De basis

Als bron van vet gebruik je olie. Die houdt alles samen en absorbeert de smaken van de andere ingrediënten. Zo kan je de smaak van de marinade goed verspreiden. Nog beter: de olie maakt je vlees lekker sappig. Eenvoudige olijfolie volstaat, de echte smaakgevers zijn de andere ingrediënten.

Onmisbaar in je marinade is een zuur. Azijn, citroensap, wijn … allemaal mogelijk, en elk zuur heeft een eigen karakter. Citroensap maakt je marinade bijvoorbeeld lekker fris, wijn en sherry geven iets meer power. Als verhouding tussen olie en zuur neem je ongeveer 2 tot 3 delen olie voor elk deel zuur.

Nu begint de pret ...

De keuzemogelijkheden zijn bijna oneindig. Je kan naar eigen smaak specerijen en smaakbommetjes toevoegen. Wil je een zoete toets? Ribbetjes gemarineerd met honing zijn altijd een succes. Opgepast: zoetigheid brandt sneller aan, dus houd je vlees in het oog!

Zin in iets pittigers? Gebruik dat paprikapoeder dat je al een tijdje in de kast hebt staan. Een marinade is dé kans bij uitstek om al die kruiden die je niet meer gebruikt eens uit te testen. Je kan hier naar hartenlust mee experimenteren! Bonustip: met zout moet je spaarzaam zijn, dat trekt het vocht uit je vlees.

Om af te sluiten geven we je nog enkele tips mee:

Enkele richtlijnen

  • Je marineert best in de koelkast. Het is niet de bedoeling dat je vlees slecht wordt nog voor je aan het grillen slaat … 

  • Marineren kan 30 minuten tot een nacht duren, maar pas op! Hoe meer zuur, hoe sneller je vlees mals wordt. Enkel heel taai vlees heeft een nachtje nodig. Vis mag je zeker niet langer dan een half uurtje marineren. Het zuur in de marinade kookt de vis zonder dat er warmte aan te pas komt! 

  • Gooi gebruikte marinade weg. Alles wat in contact is gekomen met rauw vlees mag je niet hergebruiken.

  • Marineer in een hersluitbaar plastic zakje. Laat aluminium bakjes achterwege, die reageren met de marinade en doen schadelijke stoffen vrijkomen.