Gezellig binnen, met fondue!

In de kijker Inspiratie

Zacht pruttelende olie, en dan … het geluid van sissend vlees. Fondue is niet alleen lekker, het is ook gewoon gezellig. Samen aan tafel rond de fondueset aanschuiven creëert een sfeer die bijna niet te evenaren valt. Denk je er ook aan deze gangmaker nog eens boven te halen? Zet een stoel bij, en laat je inspireren!

Keuze zat

Je eerste dilemma is welk soort fondue je wil. Lekker smeuïg met kaasfondue, of een chocoladefondue voor de zoetekauw? De specialiteit van je Keurslager is natuurlijk nog altijd vleesfondue! De perfecte manier om van een gewone maaltijd een unieke ervaring te maken. Maar wat heb je allemaal nodig?

Laten we meteen een open deur intrappen: een fondueset, natuurlijk! Anders ga je niet ver geraken. Let op: niet alle fonduesets zijn hetzelfde. Chocolade- en kaasfondue gebeurt doorgaans met potten uit aardewerk, vleesfondue met roestvrij staal of gietijzer.

Perfect evenwicht, perfecte smaak

Ervan uitgaande dat je voor vleesfondue kiest, kunnen we onmiddellijk een tweede open deur intrappen. Naast een fondueset heb je ook vlees nodig! Nogal wiedes … Wat kan er zoal op zo’n schotel liggen? Vraag raad aan je Keurslager, die stelt al sinds jaar en dag fondueschotels samen. Je wandelt bij hem buiten met een perfect evenwicht tussen kipfilet, worstjes, rundvlees … en al je andere favoriete lekkernijen.

Het lijkt een bijkomstigheid, maar de olie mag je natuurlijk niet vergeten. Je gebruikt best olie geschikt voor hoge temperaturen en met een neutrale smaak. Arachide- of zonnebloemolie bijvoorbeeld. Of probeer eens iets anders: fondue gewoon in bouillon! Een speciale aroma, en minder vet. Perfect voor wie op zoek is naar variatie.

Extra tips om je op gang te zetten:

  • Je kan ook groentjes op je fonduevork prikken. Past zowel in olie als in kaasfondue én het is overheerlijk.

  • Misschien een lekker glaasje cava en wat hapjes om de maag op te warmen? Fondue mag tenslotte wel feestelijk zijn!

  • Nog wat slaatjes, bijgerechtjes zoals aardappelgratin, een sneetje brood … en klaar is kees! Of toch ... nog een dessertje achteraf? Een zalig avondje fonduen afsluiten met wat zoet genot.

Het allerbelangrijkste om te weten? Geniet vooral van de gezelligheid. Niets is leuker dan samen genieten van lekker eten en warm gezelschap. Misschien een goed idee voor je eindejaarsfeesten?