De perfecte kaasplank

In de kijker Inspiratie

Een mooi gepresenteerde kaasschotel is een verrassende én smakelijke afsluiter van een gezellige avond. Maar met welke kazen verwen je je gasten best? Er is zo veel keuze! En hoe versier je zo’n schotel eigenlijk? We geven je tips, tricks en smaakmakende ideeën om je vingers bij af te likken! 

Je kaasschotel samenstellen: welke kaassoorten kies je?

Voor een lekkere kaasschotel hoef je geen hele waaier aan soorten te serveren, maar variëteit prikkelt het oog én de smaak. Het is vooral belangrijk om niet enkel heel pittige of net heel neutrale kazen te serveren. Voor een boeiende smaakervaring kies je een verse, een zachte, een halfharde, een blauwgeaderde en een harde kaas. Dat klinkt veel, maar een of twee kazen per soort is genoeg. (bron: VLAM)

Florence Provençale

Ambachtelijk handgeschepte rauwmelkse geitenkaas. Deze kaas wordt na het uitlekken in zijn vorm voorzien van een laagje Provençaalse kruiden. Dat zorgt voor een subtiel zuiders cachet en de smaak van gehooide kruiden.

Wittekop

Wittekop is een braaf, zacht kaasje gemaakt van verse volle hoevemelk. Hij heeft een typische eetbare witschimmelkorst die geurt naar vers geplukte champignons. De zuivel is heel crèmig en smaakt fris en speels.

Kastaer

Kastaer is een pittig kaasje met een explosie aan smaak. Deze halfharde abdijkaas is op ambachtelijke wijze gemaakt en heeft een volle, romige en rijke smaak. Een heerlijke hoevekaas.

Kaasplank Kastaer

Veurnse notenboom

Smeuïge kaas met fenegriekgraantjes en mosterd in de zuivel. Deze geven de kaas een typische geur en een heerlijke notensmaak. Lekker op de boterham, geschikt voor op de kaasplank én bij het aperitief.

Koning winter

Sluit een stevige winterse wandeling af in huiselijke warmte met deze heerlijke Koning Winter. In het gezelschap van een goed glas bruin bier zoals Rochefort komt dit stukje kaas extra goed tot zijn recht. Wordt enkel in de herfst gemaakt om pas het volgende jaar in de herfst en winter te proeven.

Kortrijkse brokkel

Heerlijk in combinatie met een lekker biertje of als schilfertjes bij een salade. Deze kaas wordt voor ons voor minstens twee jaar op een ambachtelijke manier gerijpt.

Rosse Jeanette

Rosse Jeanette is in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden een stoere karaktervolle kaas met een intense smaak. Dit kaasje wordt gedurende 2 weken met roodsmeer geborsteld en verkrijgt zo zijn mooie rosse korst. Wordt gemaakt uit verse volle hoevemelk.

Grevenbroecker

Zachte en romige blauwschimmelkaas met een unieke blauwgeaderde marmerstructuur. Deze kaas wordt niet doorprikt maar dankt zijn blauwe adering aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel.  Deze artisanale hoevekaas wordt geproduceerd op basis van verse rauwe melk. De rijping duurt minimum 10 weken. De smaak wordt intenser al naargelang de rijping en de kaas is lang houdbaar als je hem goed bewaart.

Kaasplank Grevenbroecker

De perfecte afwerking

Heerlijke kazen? Check! Maar het oog wilt ook wat. Met een mooie garnering wordt jouw kaasschotel een kunstwerk. Wat dacht je van alternatieve garneringen?

- gedroogde mango
- abrikozen
- dadels
- verse en gedroogde vijgen, babyvijgen
- notenmengeling
- gedroogde bessenmengeling
- gedroogde shiitakes
- verschillende soorten confijt

Laat je helemaal gaan, en wees creatief! Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er wel iets mee aanvangen. Lekker, makkelijk én gezellig. Misschien een idee voor de eindejaarsperiode?