Voor een lekker stukje vlees kan je altijd rekenen op je Keurslager. Maar een smakelijk eindejaarsmenu heeft nog meer om het lijf: om er echt van te genieten, moet je je gebraad of gevogelte ook optimaal kunnen klaarmaken. Niet vanzelfsprekend! Vaste klanten weten: vlees van de Keurslager is top, en het advies ook. Bij twijfel vraag je best even aan je Keurslager hoe je dat varkentje (of kalkoentje) moet wassen. Hieronder vind je een aantal algemene richtlijnen.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn gebraad of gevogelte helemaal gaar én ook lekker sappig is? Tot welke kerntemperatuur moet je je stukje vlees verwarmen om de voedselveiligheid te garanderen? En wat moet je doen met traiteurgerechten? Je Keurslager brengt raad ...
Hoe maak je rundergebraad klaar?
Bak eerst goudbruin in de pan en zet vervolgens 10 minuten in een op 230°C voorverwarmde oven. Nadien laat je het gebraad nog 10 à 20 minuten garen op 180°C.
Aangeraden kerntemperatuur: 53°C.
Hoe bereid je varkenshaasje?
Eerst goudbruin bakken in de pan en vervolgens 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Dit is een richtlijn voor ongeveer 500 gram.
Aangeraden kerntemperatuur: 60°C.
Wat met varkensgebraad?
Eerst goudbruin bakken in de pan en vervolgens 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Daarna nog ongeveer 45 minuten laten garen op 180°C.
Aangeraden kerntemperatuur: 69°C.
Kalkoen of babykalkoen braden in de oven
Neem je kalkoen minstens 2 uur op voorhand uit de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C. Leg de kalkoen dan in een braadslee met een klontje boter. Schuif in de oven en laat even kleuren. Verminder vervolgens de temperatuur naar 140°C. Overgiet geregeld met braadvocht.
Aangeraden kerntemperatuur: 65°C.
Gevulde kalkoenfilet klaarmaken
Neem je kalkoenfilet minstens 2 uur op voorhand uit de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Leg de kalkoen in een braadslee waar hij net in past samen met een klontje boter. Schuif in de oven en laat even kleuren. Verminder vervolgens de temperatuur naar 140°C. Overgiet geregeld met braadvocht.
Aangeraden kerntemperatuur: 68°C tot 72°C.
De gaartijd van kalkoen en kalkoenfilet
Een kalkoen van 1 kg moet ongeveer 45 minuten bakken. Voor elke halve kilogram extra tel je er ongeveer 15 minuten bij. Zo moet een kalkoen van 3 kg bijvoorbeeld 1 uur en 45 minuten in de oven staan.
Aangeraden kerntemperatuur: 68°C tot 72°C.
Hoe verwarm je traiteurgerechten?
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg aluminiumpapier over de ovenschotel en pak hem zorgvuldig in. Plaats de schotel pas in de oven wanneer de oven op temperatuur is. Laat 30 tot 60 minuten opwarmen naargelang de hoeveelheid.
TIP: Met een braadthermometer vermijd je giswerk.
Nog vragen? Spring eens binnen bij je Keurslager! Hij helpt je graag op weg. Smakelijke feesten!