Braden met je Keurslager

Inspiratie

Een lekker stukje vlees is altijd gegarandeerd bij de Keurslager, maar er is natuurlijk meer. Om er echt van te genieten, moet je het ook goed kunnen klaarmaken. Niet vanzelfsprekend! Maar vaste klanten weten: vlees van de Keurslager is top, en het advies ook. Bij twijfel vraag je best even aan je Keurslager hoe je dat varkentje (of kalkoentje) moet wassen. Hieronder vind je een aantal algemene richtlijnen.

Rundergebraad
Bak eerst goudbruin in de pan en zet vervolgens 10 minuten in een op 230°C voorverwarmde oven. Nadien laat je het gebraad nog 10 à 20 minuten garen op 180°C.
Aangeraden kerntemperatuur: 53°C.

Varkenshaasje
Eerst goudbruin bakken in de pan en vervolgens 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Dit is een richtlijn voor ongeveer 500 gram.
Aangeraden kerntemperatuur: 60°C.

Varkensgebraad
Eerst goudbruin bakken in de pan en vervolgens 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Daarna nog ongeveer 45 minuten laten garen op 180°C.
Aangeraden kerntemperatuur: 69°C.

Kalkoen of babykalkoen
Neem je kalkoen minstens 2 uur op voorhand uit de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C. Leg de kalkoen dan in een braadslee met een klontje boter. Schuif in de oven en laat even kleuren. Verminder vervolgens de temperatuur naar 140°C. Overgiet geregeld met braadvocht.
Aangeraden kerntemperatuur: 65°C.

Gevulde kalkoenfilet
Neem je kalkoenfilet minstens 2 uur op voorhand uit de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Leg de kalkoen in een braadslee waar hij net in past samen met een klontje boter. Schuif in de oven en laat even kleuren. Verminder vervolgens de temperatuur naar 140°C. Overgiet geregeld met braadvocht.
Aangeraden kerntemperatuur: 68°C tot 72°C.

Gaartijd kalkoen en kalkoenfilet
Een kalkoen van 1 kg moet ongeveer 45 minuten bakken. Voor elke halve kilogram extra tel je er ongeveer 15 minuten bij. Zo moet een kalkoen van 3 kg bijvoorbeeld 1 uur en 45 minuten in de oven staan.
Aangeraden kerntemperatuur: 68°C tot 72°C.

Opwarmtips voor traiteurgerechten
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg aluminiumpapier over de ovenschotel en pak hem zorgvuldig in. Plaats de schotel pas in de oven wanneer de oven op temperatuur is. Laat 30 tot 60 minuten opwarmen naargelang de hoeveelheid.

TIP: Met een braadthermometer vermijd je giswerk.

Nog vragen? Spring eens binnen bij je Keurslager! Hij helpt je graag op weg. Smakelijke feesten!