“Als Keurslager zetten we een nieuwe, hogere stap”

In de kijker

Al tien jaar zijn ze in Londerzeel actief als slager, sinds november 2022 mogen ze zich Keurslager noemen. Mathias en Anja Van Damme leggen uit waarom ze lid werden.

Moeder en zoon vullen elkaar moeiteloos aan terwijl ze de situatie schetsen: “Hier was 35 jaar lang een goede slager actief maar onze voorganger moest na minder dan een jaar de deuren alweer sluiten. We kwamen terecht in iets dat amper nog bestaansrecht had en al helemaal geen reputatie meer.” De familie Van Damme kan terugvallen op drie generaties ervaring in de buurt van de Brusselse vleesmarkt en heeft roots in Londerzeel.

“Als Keurslager tonen we ons”

Mathias: “We hebben hard gewerkt om de slagerij opnieuw op de kaart te zetten en een nieuw publiek te bereiken. Door lid te worden van de Belgische Keurslagers zetten we nu een stapje hogerop. Of we dat merken? Jazeker. Het blijft een keurmerk, een teken van kwaliteit. Al is het ook een goed signaal dat we onze werkwijze daarom niet moeten aanpassen: we werken verder zoals we het gewoon zijn en voegen er de typische vleesbereidingen en gerechten aan toe. We hebben het de voorbije jaren vaker overwogen en aan de ene kant is het goed dat we een negental jaar ons eigen ding konden doen maar aangezien er in Londerzeel geen Keurslager was, zijn we blij erbij te horen. Het is een manier om ons te tonen. Om te laten zien dat we er zijn en dat we ambities blijven koesteren. Dat we mee evolueren.”

Anja: “We hebben een weg afgelegd. Een slagerij was nieuw voor ons, ook al is de familie al langer actief in de vleessector. In Anderlecht verkocht ik grote stukken, grote hoeveelheden, het grove werk. Dan is dit toch iets helemaal anders. Onze eerste ‘lading’ kippenbillen hier bestond uit twee doosjes die we dan nog bijna allemaal hebben moeten verwerken. In Brussel kocht ik die in per pallet (lacht).”

Nieuwe klanten

Mathias: “Het is een groeiproces. Ook voor mij, als slager. Ik kwam net van de schoolbanken af. Het was een soort ‘nu of nooit’-moment en dat hebben we gegrepen. We zijn alsmaar meer beginnen bereiden. Onze charcuterie is vandaag verfijnd en bestaat uit een heel gamma dat we zelf maken. Het Keurslagerslabel geeft ons nu opnieuw een extra impuls en de reacties zijn positief. Er komen nieuwe klanten die Keurslagers gewoon zijn, zelfs elders. Daaraan merk je dat het waarde heeft om bij de vereniging te horen.”

De meest recente Keurslager die de vereniging rijk is, legt de lat duidelijk hoog. Het vraagt een goede taakverdeling – “mama ontfermt zich over alles wat bereidingen is en ik focus op de vleesbereidingen en charcuterie” – en een sterk team – “een kok en veel vaste en flexibele helpende handen” – maar dat het Keurslager-label in Londerzeel terecht aanwezig is, mag duidelijk zijn.