Home >> Recepten >> Lamsschouder met witte bonen

Lamsschouder met witte bonen

Ingrediënten voor 4 personen: 
  • 1 lamsschouder (± 1,3 kg), ontbeend en opgerold
  • ½ liter droge witte bonen (type tarbais, soisson, coco, …), of 1 liter verse
  • 1 mirepoix (mengsel van fijngehakte wortel en ui, gekneusde knoflook, tijm, laurier, stukje zwoerd en een lepel gekneusde korianderbolletjes)
  • 3 tomaten
  • 1 theelepel piment
  • scheut arachideolie
  • 200 g boter
  • peper en zout
  • bosjes bonenkruid, gesnipperd
  • 2 dl droge witte wijn
  • mespunt bicarbonaat
Bereiding: 
  • Zet de droge bonen 1 nacht te week in water met bicarbonaat.
  • Breng ze aan de kook in koud water en verfris ze onder de kraan.
  • Kruid het vlees met peper en zout en kleur in de olie aan alle zijden.
  • Schik de mirepoix rond het vlees, voeg de boter toe.
  • Dompel de tomaten 30 seconden onder in kokend water en verfris onder de kraan.
  • Pel, snijd doormidden en ontpit.
  • Voeg, samen met de pitten en sap, bij de schouder.
  • Schenk de wijn bij de lamsschouder.
  • Laat 2 uur sudderen op een laag pitje.
  • Draai het vlees regelmatig om en schep er telkens jus over.
  • Neem het vlees uit de pan.
  • Duw de jus door een zeef en gaar er dan gedurende 1 ½ uur op een laag pitje de bonen in tot ze het jus opgezogen hebben.
  • Doe de bonen bij de schouder, evenals het piment.
  • Dek af met aluminiumfolie, blinkende kant naar beneden.
  • Zet met deksel 35 minuten in een oven van 180°C.
  • Bestrooi met bonenkruid.
  • Snijd aan tafel aan.