Home >> Recepten >> Cassoulet

Cassoulet

Ingrediënten voor 4 personen: 
• 500 g droge witte bonen
• 1 pot confit de canard
• 100 g gerookte spekblokjes
• 150 g varkensvlees
• 150 g lamsvlees
• 150 g worst
• 1 gesneden ui
• 1 volledige ui
• 2 teentjes knoflook
• 1 laurier blaadje
• 4 takjes groene selder
• 4 takjes peterselie
• 1 wortel
• 1,5 dl droge witte wijn
• 2 el tomatenpuree
Bereiding: 
Week de witte bonen 8 uur in koud water en spoel daarna de bonen af. Doe water in een pan en breng de witte bonen aan de kook. Voeg de ui samen met een bosje gebonden kruiden, wortelen en varkensvlees bij de witte bonen.
Voeg na 30 minuten de worst erbij.
Verwijder na 45 minuten de ui, wortel het bosje kruiden, het vlees en de verse worst. Snijd het vlees in stukjes. Giet de bonen af en bewaar het kooknat. Haal de stukken confit uit de pot en bewaar het vet. Snijd het vlees in stukjes.
Verhit in een pan 4 eetlepels van het ganzenvet en bak hierin de stukjes lamsvlees lichtbruin. Voeg er de gesneden ui bij en bak deze glazig.
Laat ook de worst nog 2 minuten meebakken.
Meng de wijn met de tomatenpuree en voeg deze bij de witte bonen.
Breng op smaak met peper en zout. Leg in een ovenschaal schaal eerst een laag witte bonen dan een laag vlees/ui, de stukjes confit en leg er de worst hier en daar tussen.
Sluit af met de rest van de witte bonen.
Giet het bakvet er over en vul met het kooknat de schaal tot de bonen bijna
onder staan. Strooi er wat broodkruimel over.
Zet de schaal 1,5 uur in een op 160° voorverwarmde oven. Indien nodig, voeg er nog wat kooknat bij.